Begravelse Danmark

Danskernes fotoalbums forsvinder med glemte passwords

En ny undersøgelse viser, at 9 ud af 10 danskere risikerer at miste en stor del af familiebillederne ved dødsfald i familien. Danskerne deler nemlig ikke deres passwords til familiebillederne på hjemmecomputeren med andre end sig selv. ”Sørg for at få delt dine passwords med dine nærmeste”, lyder opfordringen derfor fra Landsforeningen Liv&Død, som netop har lanceret en stribe gode råd om sikring af fotos på hjemmesiden www.livogdoed.dk.

Juletiden er højsæson for hyggelige stunder med familien, og mange benytter lejligheden til at tage billeder, så minderne kan blive gemt for altid. De fleste danskere har adgang til en bærbar computer eller smartphone, og rigtig mange bruger dem til at opbevare personlige papirer og uerstattelige minder i form af billeder, film og breve.

Landsforeningen Liv&Død sætter i forbindelse med offentliggørelsen af en ny undersøgelse fokus på digital arv og de fodspor, man efterlader i forbindelse med dødsfald.

Landsforeningen Liv&Død har i samarbejde med Epinion lavet Danmarks første og eneste repræsentative undersøgelse, der belyser danskernes kendskab til digital arv, samt de forholdsregler man bør gøre sig, hvis der skulle opstå et pludseligt dødsfald i den nærmeste familie. Undersøgelsen viser, at både familiebilleder, ferieminder og personlige papirer risikerer, at forsvinde hvis man mister et familiemedlem, da kun lidt over hver 10. dansker har forholdt sig endeligt til, hvad de skal gøre for at få adgang til digital arv ved dødsfald.

Det betyder, at den almene dansker overordnet set ikke har forholdt sig til, hvad de skal gøre, når det kommer til at give deres nærmeste adgang til fx computere og telefoner beskyttet af et personligt password. Det betyder også, at familiens vigtigste billeder, videoer og breve ikke længere er sikret ved et dødsfald i nærmeste familie.

Ligeledes har mere end halvdelen af danskerne ikke forholdt sig til, at give andre adgang til computeren og telefonens indhold, og det er ifølge Mogens Balling, direktør for Liv&Død, et stort problem:

”Når der sker et dødsfald i familien, kan mange være i vildrede omkring, hvordan de f.eks. får fat i afdødes fotos, e-mails og papirer. De ved måske heller ikke, hvad der sker med deres egne data, når de dør. Det kan få store konsekvenser for de nærmeste, hvis fotos, film og konti er utilgængelige – ferieminder kan gå tabt”.

”I den her juletid, hvor rigtig mange dokumenterer gode stunder på smartphones og tablets, er det trist at erfare, at en stor del af minderne kan forsvinde, fordi man simpelthen ikke kan få adgang til den computer eller telefon, hvor de er opbevaret” siger Mogens Balling og forklarer, at ”hvis man vil sikre, at billeder ikke går tabt, er den letteste løsning at give andre sin kode eller skrive den ned sammen med sine personlige papirer”.

Dog er han også opmærksom på, at alle måske ikke får muligheden for at sikre sig let adgang til en afdøds elektroniske liv. Landsforeningen Liv&Død anerkender den svære problematik og ønsker, at hjælpe danskerne med bedst muligt at kunne tage stilling til digital arv.

”Vi ved, det i forvejen er svært, når man har mistet en pårørende, og vi vil gerne hjælpe, så godt vi kan” fortæller Mogens Balling og henviser til Liv&Døds hjemmeside, hvor der er samlet Danmarks største oversigt over, hvordan du kan få styr på din – og andres – digitale arv.

Fakta om digital arv

Om undersøgelsen

Kontaktperson i Liv&Død

Mogens Balling
Direktør i Landsforeningen Liv & Død
Mobil: 20 22 64 15
mba@livogdoed.dk

Læs mere