Få det bedste ud af livet: Sådan får du en lykkeligere hverdag

Hente- og bringerutiner, rengøring, juletræsfest på skolen, stress på jobbet, masser af madpakker, der skal smøres, og et hav af juleaktiviteter, der skal nås. Der er mange ting altid at skulle nå og have overskud til – især med småbørn i huset – og i al hast kan det hele måske føles træls, trist og som noget, der bare skal overstås. Men med simple råd kan du få mere livsglæde ind blandt hverdagens rutiner og faktisk blive et lykkeligere menneske.

Tekst: Camilla H. Gjedde

Sådan fortæller Christian Bjørnskov, der er lykkeforsker og økonom ved Aarhus Universitet. Han er en af de førende forskere inden for netop lykke, og han påpeger, at du kan stille dig en række spørgsmål, men også overveje forskellige forhold i din og din families hverdag for at få det bedste ud af hver putterutine, de mange julesammenkomster og stressende morgener, når der skal to børn ud ad døren.

– Vores lykke bygger på, at vi som mennesker har mulighed for at følge vores eget liv og vores egne drømme, men samtidig være sammen med og følge andre mennesker, siger Christian Bjørnskov og tilføjer:

– Derfor er det en balancegang mellem at gøre det, der passer bedst ind i sin egen hverdag med alt, hvad det indebærer af børn, pligter og rutiner, uden bare at gøre det alle de andre gør, og samtidig huske at pleje sine sociale relationer. Dét giver overskud, glæde og lykke i hverdagen, og dét er en måde, hvorpå du kan føle, at du får det bedste ud af dit liv. Lige nu og her, men også på sigt.

Men hvordan pokker efterlever man dét at have en lykkeligere hverdag? Måske tænker du, at lykke da må være en individuel ting, men faktisk er der en række gængse råd, du kan tænke ind i dit liv for at få det bedste ud af den travle hverdag.

Få det bedste ud af livet

Lykkeforskerens bedste råd til en lykkeligere hverdag

  1. Behøver I at gøre som alle andre familier?

Rigtig mange mennesker gør generelt bare det, som alle andre gør, fordi det bare er det, man gør. Måske kender du det fra at føle dig nødsaget til at tage med til alle tre juleklippeklisterdage i børnenes institutioner, at skulle hjælpe til under alle turneringer i fodboldklubben eller måske have dårlig samvittighed over at få børnene hentet af bedsteforældre eller barnepigen to dage om ugen? Gør du bare, hvad de andre gør, tænker du ikke over, hvad der passer ind i din og jeres livssituation.

Et tydeligt eksempel herpå er, når forældre har svært ved at tage i biografen eller teatret en fredag aften, fordi de synes, det er forkert, at få deres børn passet – eller sådan en kultur er der hvert fald opstået i deres omgangskreds, og det forsøger de i så fald bare at passe ind i. Men det, I i så fald skal spørge jer selv om, er, hvorvidt det egentlig er andre, der sætter disse begrænsninger for jer, eller om det udelukkende er jer selv, der sætter grænserne? Undersøgelser viser, at de personer, der er ligeglade med, hvad andre synes og mener, man burde gøre, er de par, der er allermest glade, tilfredse og lykkelige i deres hverdag og deres liv generelt. De har nemlig en velfungerende familie, hvor mor og far altså godt kan tage en enkelt overnatning i London og få børnene passet imens.

  1. Vælger du at være sur over samme rutine hver dag?

Studier viser, at mennesker med hjemmeboende børn er mindre lykkelige end de mennesker, der har samme alder og ellers er samme sted i livet. Bare uden børn. Og det er situationer, hvor man skal have hele familien ud ad døren om morgenen, der skal hentes og bringes børn fra A til B og C i løbet af ingen tid, og at der skal handles ind, som er med til at trække lykkefølelsen ned. Når du står i de pressede og stressede situationer, er der flere psykologer, der fremhæver fordelen i at minde sig selv om, at det er præcis samme stressede rutiner, dagen i morgen byder på. Når man gør det, kan det hjælpe at sige til sig selv, at det ikke nytter at skulle hidse sig op hver evig eneste morgen. Dét er en øvelse i at finde ud af, hvad man selv kan være herre over og lave om, og i stedet forsøge at lægge alt det på hylden, der ikke er muligt at lave om på – kan du lave noget om til en positiv oplevelse, så gør det.

  1. Er alle ugens dage hverdage?

Sørg for, at alle ugens dage ikke bliver hverdag for jer. Selvom de fleste ikke skal på arbejde lørdag og søndag, kan der alligevel gå hverdag i den på grund af spisetider, putterutiner og pligter, julekomsammener samt eventuelle kampe i håndboldklubben. Det er vigtigt at holde hverdagstingene til hverdagen, altså mandag til og med fredag, mens lørdag og søndag gør sig bedst ved at skille sig ud fra hverdagens tommerum med hente- og bringerutiner. I princippet er dette en mulighed for at øve sig i at se og udnytte de situationer, der er for at gøre noget anderledes og opleve noget andet. Også gerne sammen med børnene. Men det er bevist, at folk der sørger for at holde fri fra hverdagen er dem, der har den lykkeligste hverdag med de pressede og stressede rutiner – pludselig bliver hverdagen knap så uudholdelig, når man lige har haft lidt adspredelse i form af gode oplevelser væk fra hverdagen.

  1. Tager du chancen og prøver noget andet?

Det er okay ikke at have samme interesser som alle de andre fædre i dit barns skoleklasse, og nogle gange kan følelsen af at være fri til at gøre lige, hvad man har lyst til – især når man har små børn – være afgørende for din måde at nyde hverdagen på. Selv har jeg en god ven, der altid har været stor fodboldfan, men en dag begyndte han at interesse sig for andet end fodbold og sit job. Han prøvede alle mulige forskellige ting af, tog ind og hørte Aarhus Symfoniorkester, selvom det aldrig rigtig havde sagt ham noget, og selvom han stadig ser alle AGF’s hjemmekampe, blev han dybt interesseret i moderne installationskunst.

Og hvordan fandt han pludselig en passion for det i en ellers travl hverdag? Han gav slip, tog chancen og sprang ud i nye fritidsinteresser. At have friheden til at forfølge nye interesser og nye veje i sit liv, giver mere overskud, lykke og glæde til resten af leverpostejugen og den gængse tommerum. Også selvom det ender med at være en interesse, som du ikke kan dele med så mange, for igen; Hvorfor gøre som alle andre?

 

  1. Lader du børnene begrænse dine oplevelser?

Forældre i dag søger et ideal om, hvordan man kan passe sine børn bedst muligt. Det gør forældrene usikre, og de bliver stressede og pressede af et bestemt ideal, som ikke passer ind i deres hverdag. Det resulterer også i, at forældre i dag er mindre tilbøjelige til at tage børnene med rundt til forskellige arrangementer eller bare en søndag på Statens Museum for Kunst, end mine forældre eksempelvis var.

Derfor glemmer forældre i dag at være deres egne personlige individer og at være et par med kærlighed, omsorg og intimitet, og de er i stedet kun forældre – forældre med stort F, som måske endda gør dem ulykkelige, fordi de aldrig føler, de slår til og lever op til det føromtalte ideal. Tag nu børnene med ud for at opleve nogle ting i stedet for at sidde derhjemme og se Gurli Gris hver søndag, fordi det passer bedst ind i børnenes lur eller spisetider. Der skal altid være plads til børnene, men også til, at forældre kan være forældre. Derfor kan I også sagtens tage jer den frihed at få ungerne passet og selv tage på Statens Museum for Kunst. Mestrer I den kunst, vil I også kunne mærke en gladere hverdag og mere overskud til de små pligter – både med og uden børnene – mandag til fredag.

 

  1. Udnytter du sociale relationer i den travle uge?

Sociale relationer er rigtig vigtige for alle menneskers lykke, og det er de overalt i verden. Biologisk set er vi flokdyr. Derfor deler vi både glæder og sorger med venner og familie, men får også nye inputs fra dem, og at have denne mulighed i sit liv og sin hverdag giver en stor portion lykke. Derfor gælder det også om at sige til sig selv, fredag eftermiddag, at det godt kan være, det har været en lang uge, men det skal ikke forhindre os i at spise sammen med et par venner.

Selvom det kan være svært at koordinere dette med venner og familie i den travle juletid, kan det være, at jeres invitation om aftensmad hos jer giver jeres vennepar det pusterum, som I selv har brug for. Invitér, og tak ja til invitationer fra venner og bekendte, for selvom det kan være besværligt efter en hård uge, er det guld værd for jeres daglige overskud ikke at blive hjemme og gøre det samme, som I altid gør i hverdagen.

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”] FIND DIN LOKALE BEDEMAND

RING DØGNET RUNDT

52 112 112

DEN SIDSTE AFSKED

[wp-svg-icons icon=”arrow-right-3″ wrap=”i”] Læs mere om begravelsen