På sin tur rundt i verden møder vi Ole Henriksen til en snak om livet, og alt det, man gerne vil nå samt sætte pris på, inden vi en dag ikke er her mere. Som vi alle kender ham – glad, positiv og med en yderst smittende latter – fortæller han med stor entusiasme, at livet har bragt masser af eventyr og mindeværdige oplevelser med sig. Dét har fået ham til at tænke lidt over seks forskellige ting, han i særdeleshed mener, man bør sætte pris på i livet.

 

Tekst: Camilla H. Gjedde

 

  1. Mødet med verden

At få lov til at rejse rundt fra det ene land til det andet, som jeg gør med mit Ole Henriksen-brand får mig til at føle mig som en meget privilegeret mand. Hvert år rejser jeg rundt og møder de mest imponerende mennesker, og jeg føler virkelig, mit liv har været ét kæmpestort eventyr, hvor jeg har oplevet mere, end jeg nogensinde kunne forvente. Jeg tænker ofte over, at jeg aldrig havde turde drømme om et rejsende, oplevende liv som dette, da jeg som lille boede ved Nibe i Nordjylland og levede et skønt, men helt almindeligt liv.

Jeg elsker at rejse, og både jeg og min mand gennem 35 år, Laurence, gør meget ud af at rejse og skabe oplevelser sammen. At rejse er jo at leve, som vores kære H.C. Andersen sagde, og det har han sørme ret i. For mig er dét at opleve verden i form af fantastisk smukke naturoplevelser, forskellige kulturer og besøg på museer og i gamle bydele – eksempelvis i Moskva, Rom og Paris – noget, jeg sætter stor pris på. Og noget, jeg vil anbefale alle at prioritere gennem deres liv. Nu er vi så heldige at bo i L.A, hvor solen altid skinner, og derfor er det ikke nødvendigvis badeferier, vi rejser efter, men i stedet de unikke natur- og kulturoplevelser, jeg synes, der er værd at prioritere højt i livet. Også som ægtefolk, fordi man skaber fantastiske minder ved at komme rundt og opleve en masse sammen, men vi tager i den ombæring også et pusterum, hvor det bare er Ole- og Laurence-tid. At opleve verden ér noget af det vigtigste for os, og vi bliver ved med at prioritere det højt, så længe vi kan, lever og er sunde og raske.

 

  1. At være åben over for nye mennesker

For mig er det vigtigt at føle mig inspireret, og det bliver jeg meget af andre mennesker. Om det er unge eller ældre, arbejdsrelateret, folk på gaden eller på et museum, jeg lige besøger, når jeg er i en spændende by, er egentlig underordnet, for jeg bliver altid imponeret over, hvor spændende det er at møde nye folk. Alle folk har deres egen historie, og den historie kommer du ikke til at høre, med mindre du åbner op, lukker folk ind og vælger at interessere sig for sine medmennesker – venner og bekendte såvel som folk, du møder på gaden. Ofte kommer folk hen og snakker med mig, og dér står jeg altid til rådighed, for jeg elsker det møde. Det er et kærkomment øjeblik til at stoppe op og opleve det spontane, for hallo, vi skal jo nok nå det hele, og derfor sker der altså ikke noget ved at stoppe op og tale med et nyt, spændende menneske.

Det er altid det, der sker i nuet, de spontane oplevelser, vi skal gribe og udvikle os af – og man møder bare fantastiske mennesker og får så meget kærlighed igen, når man tager sig tid til at spørge ’jamen du er? Fortæl mig lidt om dig, kære fremmede’. Så det gør jeg ofte, når et menneske henvender sig til mig på gaden. Folk bliver da også tit overraskede over, at jeg er mere interesseret i at høre om dem, end om hvor glade de er for mine produkter, og derfor ender jeg altid med at stå længe og snakke med folk.

 

  1. Bliv ved med at udfordre dig selv

Om det er vilde aktiviteter, som mountainbike og at springe i faldskærm, eller om det er udfordringer for krop og sjæl, er egentlig underordnet. Her i livet er det meget vigtigt for mig at blive ved med at udfordre mig selv, og derfor prioriterer jeg også at holde mig i form hver dag. Jeg tager 300 push ups på gulvet hver dag, laver gymnastik og motionerer i ringe ude i min have. Laurence er da lidt efter mig og siger ”Ole, det er simpelthen for vildt det der, nu må du lige slappe lidt af ,” når jeg eksempelvis prøver nye tricks på mine ringe. Så han bliver nok glad for at høre, at jeg (endnu) ikke har en vild ting på listen over det, jeg gerne vil nå, inden jeg dør. Denne gang vil jeg nemlig udfordre mig selv ved at lære fransk.

Jeg elsker Frankrig, og det har jeg gjort, lige siden jeg besøgte Paris for første gang, da jeg var 18 år. Paris er så smuk og inspirerende, og nu hvor jeg både kan tale flydende engelsk og dansk og ret godt tysk også, griner jeg lidt over, at jeg kun kan sige ’hej’, ’farvel’ og ’tak’ på fransk. Derfor sagde jeg her for nyligt til mig selv, at ”Ole, nu skal der altså noget mere til end bare at sige hej og goddag. Den går ikke længere.” Så jeg må få en fransklærer til at lære mig at tale det sprog, jeg elsker, så jeg kan begå mig i den franske kultur, som jeg også elsker, på modersmålet. Mange siger jo, at jo ældre man bliver, jo sværere er det at lære nye ting. Jeg er jo efterhånden en moden mand, som derfor burde have svært ved at lære fransk, men jeg er også disciplineret og samtidig god til at lytte og blive rettet på. Så den udfordring skal jeg nok mestre.

 

  1. Du vælger selv at være positiv og taknemmelig

Nu bliver jeg jo 70 til næste år, men det får mig ikke til at tænke ”Gud, hvor forfærdeligt, at du er blevet så gammel, Ole.” Slet ikke. Måske er det fordi, jeg ikke frygter at dø. Jeg har altid tænkt det sådan, at du bliver født, lever forhåbentlig et fantastisk liv, som jeg har gjort, og selvom jeg naturligvis har været heldig og føler mig så privilegeret med mit liv, skyldes det også de valg, jeg har truffet. Jeg vælger hver dag at være glad og positiv, og det er en holdning, du vælger at tage som menneske, og når du så har levet livet godt, positivt og lykkeligt, er det slut en dag. Sådan er det, og det skræmmer mig ikke. Vi skal alle dø en dag, og indtil da vælger vi selv, hvordan vi hver dag vil stå op og leve vores dejlige liv.

Dét er nok min opskrift på, hvordan jeg kan være så taknemmelig for livet hver eneste dag. En af mine gamle klienter, den fantastiske og meget succesfulde skuespiller Kirk Douglas, blev 103 år gammel, og jeg ved, det skyldtes hans positive tilgang til livet. Han blev ved med at komme på min klinik, til han blev 100 år, og han havde et kæmpe overskud til sine medmennesker og sin fantastiske familie. Jo ældre han blev, jo mere værdsat han sit liv og sin familie, og dét er bare endnu et tegn på, hvor vigtig taknemmeligheden og kærligheden er for din livskvalitet her i livet.

 

  1. Brug naturen til at skabe ro og overskud – også i regn og slud

En ting, jeg – og Laurence for den sags skyld – prioriterer meget i vores livet, er at bruge naturen så meget som overhovedet muligt. Vi elsker at gå lange ture, hvor end vi er, og til dagligt er det jo i L.A, hvor vi bor, men også når vi er hjemme i vores lejlighed på Skt. Annæ Plads i København. Selvom det blæser og er hundekoldt, om det er lyst eller mørkt, om det er morgen eller aften. For mig er der noget fornyende og rensende i det at gå en lang tur, hvor man befinder sig i nuet. At befinde sig i nuet tror jeg, der er vigtigt for alle, for når man kigger ud over Nyhavn, og masterne på bådene, der er lagt til kaj, blæser og klaprer i vinden, eller man går rundt i Paris og kigger op på den franske nattehimmel og smukke, gamle gade med masser af arkitektur, er det he
le intet mindre end magisk. Dét er naturoplevelser, der sætter hverdagens gøremål i et højere perspektiv.

Naturoplevelser ud over det sædvanlige oplevede jeg på en anden måde, da jeg var i Indonesien som helt ung, men også da jeg vendte tilbage sammen med Laurence for lidt over et år siden. Indonesien består af 3300 øer og tilbyder så meget kulturelt, men giver også fuldstændig fantastiske naturoplevelser og en indsigt i en spirituel levestil, som gør et og andet for dit sind. Det er så smukt, og den livsglæde, jeg har oplevet blandt menneskerne i Indonesien, får mig altid til at føle mig som et fuldstændig genopladet batteri, når jeg vender hjem. Fordi jeg har rejst i landet, da jeg var en ung fyr, gør det bare endnu mere fantastisk at tage Laurence med, så han kan være med til at opleve de samme fantastiske ting, som jeg har – der er ikke noget bedre end at have sådanne oplevelser sammen med dem, man elsker.

 

  1. Kun du kan mærke din balance i livet

Næste år bliver jeg 70, og selvom 70 er mange år og betyder, at jeg allerede nu har levet et langt liv, tænker jeg ikke, at min tid er ved at rende ud. For mig er det den energi og glæde, jeg ser, når jeg kigger mig i spejlet, som jeg måler mit liv på, men folk omkring mig kan godt være af en lidt anden holdning. ”Du arbejder for meget, Ole,” siger min 88-årige mor altid, og hun forsøger altid at minde mig, at jeg skal tage det lidt med ro, men jeg elsker mit arbejde og er god til det, så jeg bliver ved så længe, jeg kan. For mig er det ikke et spørgsmål om at tage det med ro, så længe du har en ro i dig selv i forhold til den måde, du prioriterer din tid på – og den formel er vigtig at prioritere for at få så et godt liv som muligt, mens du har det.

Det er dét, der i min verden kaldes for balance, for jeg balancerer mit liv, så jeg føler mig godt tilpas. Følte jeg mig stresset, ville jeg arbejde mindre, og følte jeg mig rastløs med et behov for at bruge mere energi, ville jeg arbejde mere eller træne mere og generelt bruge mig selv fysisk og mentalt noget mere. Det er ikke så vigtigt, hvad folk mener om dig, din alder og dine prioriteringer i livet – så længe du mærker efter og skaber den balance, du føler, der er den rigtige for dig. Du er din egen bedste ven, og du kender din krop og dit sind bedst. Mærk efter, og find din balance i livet.

 FIND DIN LOKALE BEDEMAND

RING DØGNET RUNDT

52 112 112